23.11.2012

Sakiewki z ciasta filo z trzema seram i dodatkami




Sakiewki:
  • 8 arkuszy ciasta filo
  • 150 gram sera owczego
  • 150 gram sera krowiego
  • 150 gram sera koziego
  • 100 gram żurawiny
  •  roztopione masło
Bierzemy jeden arkusz ciasta filo, smarujemy go dokładnie roztopionym masłem i kładziemy na nim następny arkusz. Tak przekładamy 4 arkusze ciasta.  Następnie wycinamy kwadraty ok 12x12cm i na środku każdego z nich układamy po kilka kostek serów i żurawinę. Składamy w tzw. sakiewkę i mocno dociskamy palcami, alby sakiewka się nie rozpadła. Czynności powtarzamy do wyczerpania zapasów ;) Gotowe smakołyki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut, do momentu kiedy sie zarumienią. Moje były ułożone troszkę za wysoko w piekarniku i się im końcówki, przypiekły zbyt mocno, ale i tak smak pozostał rewelacyjny.

Dresing:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki miodu 
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym sosem polewamy sałatkę. 
Dodatki (każdy może użyć tego co lubi):
  • figi
  • winogrono
  • kiełki (może być tak jak u mnie mieszanka)
  • pomidorki koktajlowe
  • zielona sałatka lub gotowe mieszanki
Wszystko ukladamy na talerzyku według własnej wizji :) serwujemy z ciepłymi sakiewkami !

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz