24.09.2012

Winogronowy szeregowiec


Na Nasz ślub zamawialiśmy wypieki u pewnej Pani, która piecze cudowne placki. Jednym z placków był właśnie taki "szeregowiec"("żołnierzyk", i wiele innych nazw, które na ten wypiek ma mój mąż;) ). Tydzień po ślubie przepis na placek został odtworzony bo mój Mąż się nim tak zachwycił, że nie odpuścił dopóki nie został on zrobiony. I od tej pory pieczony jest co jakieś 1,5 miesiąca ;) Polecam spróbować bo wychodzi naprawdę pyszny i znika szybciej niż się pojawił :)

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 kopiatych łyżek mąki krupczatki
  • 6 kopiatych łyżek cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 st ok 20 min (do tzw. suchego patyczka).

Krem waniliowy:
  • 1000 ml mleka
  • 2/4 szklanki cukru
  • 3 cukry waniliowe
  • 3 żółtka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 gram masła
Z podanej ilości mleka, odlewamy szklankę i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkiem. Do reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką, cały czas mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Gotujemy chwilkę i studzimy. 
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń cały czas ucierając. Dzięki mojej Teściowej nauczyłam się ucierać masę blenderem. Po pierwsze masa wychodzi idealnie gładka i puszysta, a po drugie zrobienie masy zabiera dużo mniej czasu :)

Inne:
  • 1 kg winogron
  • 3 galaretki zielone (ja używam agrestowych)
Winogrona myjemy i przecinamy wzdłuż na dwie połówki. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Nie dajemy 6 szklanek jak to podane jest na opakowaniu, ale 4 1/2 szklanki wody, wówczas galaretka jest sztywniejsza.
Sposób wykonania:
Na upieczony biszkopt wykładamy masę waniliową. Na wierzchu układamy winogrona. Całość zalewamy bardzo dobrze wystudzoną galaretką (taka już zaczynającą tężeć). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i czekamy z degustacją, aż zastygnie galaretka. W moim przypadku galaretka ma często odbite palce przez domowników nie mogących się doczekać zjedzenia chociaż kawałeczka ;)



























Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam winogron, wygląda naprawdę smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. całkiem fajnie wygląda ta armia zielonych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam i potwierdzam - rewelacyjny wypiek mojej Córeczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak pięknie wygląda, że aż szkoda próbować, a zapewne pysznie smakuje ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń