28.09.2012

Rożki ze szpinakiem i fetą


Ciasto francuskie to genialna sprawa. Proste w obsłudze a do tego można dodać każdy farsz, słodki, słony, na co kto ma smak :) Dzisiaj proponuję rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą. Ostatnio przepis ten sprawdził się super gdy do mojego Połówka przyjechali goście na imieniny ;) współautorka bloga- Basia chwaliła ten wypiek więc polecam spróbować ;)
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 200 gram szpinaku mrożonego (lub świeżego)
  • 1 kostka sera feta
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Rozmrożony szpinak odciskamy i podsmażamy na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy szpinak dobrze odparuje ściągamy go z ognia i dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę ser feta  i dokładnie wszystko mieszamy.
Zimne ciasto rozkładamy i dzielimy na ok. 12 kwadratów i na każdym z nim kładziemy farsz. Sklejamy w trójkąciki tak samo jak pierogi. Dla ozdoby można boki lekko przygnieść widelcem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut, do momentu kiedy ciasto ładnie się zarumieni. Polecam spróbować tych rożków z barszczem  czerwonym :)


























Smacznego ! :)

4 komentarze:

  1. Pyszne Twoje pierożki i bardzo równiutkie ! Farsz wyśmienity ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń