16.08.2012

Bułeczki z zielonym pesto i oliwkami

  • 50 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 gram wody
  • 500 gram mąki pszennej
  • 30 gram oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 kopiate łyżeczki zielonego pesto
  • 3 łyżki posiekanych oliwek czarnych i zielonych
Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru  w 250 ml ciepłej wody. Po rozmieszaniu dodajemy do tego mąkę, olej, zielone pesto i posiekane oliwki i wyrabiamy przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie formujemy bułeczki, przykrywamy je ściereczką i czekamy kolejne 15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. U mnie ostatnio również były bułeczki z pesto;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki muszą być przepyszne, z tak smacznym dodatkiem ! Pięknie wyrosły, wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń