27.06.2012

Sałatka kalafiorowa

  • 2 świeże kalafiory
  • 4 średnich pomidorów
  • 7 jajek
  • 6 łyżek majonezu
  • świeża natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kalafior dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 8 minut. Następnie kroimy go na małe kawałeczki(tzw. różyczki). Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę. To samo robimy z ugotowanymi na twardo jajkami. Do kalafiora, pomidora i jajek dodajemy majonez wymieszany z drobno posiekaną natką pietruszki. Całość doprawiamy do smaku, w zależności od upodobań.




Smacznego!

3 komentarze:

  1. Robię podobną, pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię taką sałatkę (własnie dziś dojadłam resztę :) tylko dodaję jeszcze świeżego ogórka. Czasem zamieniam kalafiora na brokuła jest również pyszna i ciekawsza kolorystycznie. U mnie ta sałatka nazywa się wiosenna. Składniki kroję w plasterki i układam warstwowo, dając tylko odrobinę majonezu na dwie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam dziś w lidlu dwa kalafiory w promocji i szukałam fajnego przepisu na sałatkę, Twoja wygląda pysznie i prosta w robieniu, jutro taka będzie u mnie:)

    OdpowiedzUsuń