10.04.2020

Cytrynowa babka wielkanocna



Wielkanoc już czeka za drzwiami, więc najwyższa pora upiec pyszną babkę. Ta, którą przedstawiam jest bardzo łatwa do przygotowania, a ponadto mięciutka w środku i przyjemnie cytrynowa. Moje dzieciaki uwielbiają ją tak bardzo, że żadne inne placki na Wielkanoc dla nich nie istnieją ;)

Składniki:
  • 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • sok i starta skórka z jednej cytryny
  • 200 gram masła
  • 3 cukry wanilinowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jajka razem z cukrem i cukrami wanilinowymi ubijamy na puszystą, jasną masę. Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia, przestudzone masło, sok i skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki na babkę z kominkiem (moja miała średnicę 22 cm). Pamiętajmy, że foremkę trzeba dokładnie wysmarować tłuszczem bo inaczej nasz babka "utknie" po upieczeniu w foremce ;)
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Przestudzoną dekorujemy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz