14.02.2018

Kapusta kiszona zasmażana


Kapusta na ciepło jest idealna do wszystkich smażonych mięs, a zwłaszcza kotletów schabowych i mielonych. Podawałam już przepis na czerwoną kapustę zasmażaną, a dzisiaj podaję przepis na kapustę kiszoną zasmażaną. Kiedy przyjdzie czas na młodą kapustę, podzielę się z Wami moim przepisem na nią ! Póki co w środku zimy delektować się możemy kapustą w wersji kiszonej (idealnie jeżeli mamy swoją własną!). Poniżej przepis na porcję na "dwa dni" w porywach trzy ;)

Co potrzebujemy:
  • 1 kg dobrze ukiszonej kapusty 
  • 150 gram wędzonego boczku 
  • 2 pełne łyżki mąki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • magi
Kapustę wrzucamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy około 40 minut. W tym czasie boczek kroimy w drobną koskę i podsmażamy, aż stanie się super chrupiący, a wtedy dodajemy dwie łyżki mąki i robimy zasmażkę. Gotową zasmażkę dokładamy do miękkiej kapusty i dokładnie mieszamy. Koperek kroimy drobno i dodajemy do całości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego !!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz