Czerwona kapusta zasmażana- prawdziwie polski dodatek do obiadu. Zwykły, klasyczny, ale za to jaki smakowity. Jakoś zawszę kapustę zasmażałam, ale młodą i białą. Ostatnio miałam w lodówce czerwoną, zaryzykowałam i wyszło pysznie. Podstawą tego przepisu jest jednak koperek, który nadaje niesamowity aromat potrawie i nie polecałabym go pomijać.
Co potrzebujemy:
- 1 główka kapusty czerwonej
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula
- 150 gram słoniny
- 2 łyżki octu
- sól
- pieprz
- maga
- vegeta/Kucharek
- 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
Kapustę szatkujemy zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Wodę odcedzamy. Słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z cebulą na złoty kolor. Kiedy słonina jest gotowa wrzucamy do niej kapustę , ocet i posiekany koperek. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku i smażymy, aż kapusta zmięknie. Ja dałam 2 płaskie łyżki pieprzu bo uwielbiam jedzenie ostre. Jeżeli kapusta jest za rzadka dodajemy do niej 2 łyżki mąki wymieszanej z wodą.
Smacznego !!!
Smacznego !!!
uwielbiam taką kapustę. Dodaję jeszcze czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Mniam
OdpowiedzUsuńjak u mamy! pysznie :)
OdpowiedzUsuńWieki całe nie jadłam czerwonej kapusty. Czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńSmak zimy...
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
:)