17.11.2017

Biszkopcik porzeczkowo-cynamonowy

Fantastyczne ciasto cynamonowe idealne jako zastępstwo klasycznego piernika bożonarodzeniowego. Oczywiście możemy do niego dodać mix przypraw korzennych dla podkreślenia smaku, dla mnie jednak wystarczy taka jego wersja. Łatwy, niepracochłonny placek, typowo na jesienne i zimowe dni.

Co potrzebujemy:
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 180 gram masła
  • 3 łyżki kakao
  • 300 ml dżemu porzeczkowego/lub powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa
Masło razem z dżemem ucieramy ma spójną masę. Gdy składniki się połączą dodajemy, cały czas ucierając po jednym jajku, cukier puder oraz pomalutku mleko. Mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao dodajemy do masy i ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą. Wyrobione ciasto powinno być nie za gęste i gładkie. Wylewamy do wyłożonej papierem blachy i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 40 minut lub dłużej do tzw. "suchego patyczka". Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz