28.05.2013

Galaratekowa wieżyczka z musem malinowym



Mus malinowy:
  • 500 gram malin (świeżych lub mrożonych)
  • 6 pełnych łyżek cukru pudru
  • 1 duże opakowanie żeli-fix (na 500 gram owoców)
Maliny miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem i dodajemy żel-fix przyrządzony zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy mus przelewamy do kubeczków jednorazowych (u mnie było ixh 12) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Galaretki:
  • 3 galaretki o różnych kolorach (u mnie niebieska- blu curacao, różowa-pink Margarita i pomarańczowa)
Galaretki rozpuszczamy w wodzie według instrukcji na opakowaniu i wlewamy na zastygnięty mus. Po nalaniu jednej warstwy wstawiamy deser do lodówki, kiedy galaretka zastygnie wlewamy następna. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Gotowy deser podajemy wyciągając go z kubeczków i ustawiając na talerzyku. Można go podawać np. z lodami.

Smacznego!

1 komentarz: