Składniki na ok 20 rurek makaronowych:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- oliwa
- sól
- pieprz
Pomidory z puszki miksujemy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając aż mięso będzie usmażone. Dodajemy pomidory, przecier, oregano, bazylię i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy (bez przykrycia) tak długo, aż całość dość wyraźnie zgęstnieje.
Sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 5 łyżek mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
W garnku z grubym dnem topimy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy razem chwilkę. Wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając energicznie trzepaczką tak aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą i pieprzem.
Ponadto:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- ok 150 g startego sera mozzarella
- 3- 4 łyżki tartego parmezanu do posypania
Wykonanie:
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy troszkę sosu beszamelowego. Rurki nadziewamy farszem mięsnym za pomocą małej łyżeczki i układamy jeden koło drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywamy resztą sosu beszamelowego (sos musi pokrywać dokładnie każdą rurkę), posypujemy parmezanem i mozzarellą. Zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch się zarumieni.
Smacznego:)
Smacznego:)
ja dodatkowo zalewam je jeszcze sosem pomidorowym.. ach, pyszności!
OdpowiedzUsuń