20.04.2013

Cannelloni z mięsem mielonym



Składniki na ok 20 rurek makaronowych:
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Pomidory z puszki miksujemy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając aż mięso będzie usmażone. Dodajemy pomidory, przecier, oregano, bazylię i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy (bez przykrycia) tak długo, aż całość dość wyraźnie zgęstnieje. 

Sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 5 łyżek mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
W garnku z grubym dnem topimy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy razem chwilkę. Wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając energicznie trzepaczką tak aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą i pieprzem.

Ponadto:
  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • ok 150 g startego sera mozzarella
  • 3- 4 łyżki tartego parmezanu do posypania
Wykonanie:
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy troszkę sosu beszamelowego. Rurki nadziewamy farszem mięsnym za pomocą małej łyżeczki i układamy jeden koło drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywamy resztą sosu beszamelowego (sos musi pokrywać dokładnie każdą rurkę), posypujemy parmezanem i mozzarellą. Zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch się zarumieni.

Smacznego:)










1 komentarz:

  1. ja dodatkowo zalewam je jeszcze sosem pomidorowym.. ach, pyszności!

    OdpowiedzUsuń