16.10.2012

Klasyczne lasagne z sosem pomidorowo-mięsnym



Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu, a także potrawy którą dzisiaj przedstawiam. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Dzisiaj zrobiłam ją w wersji klasycznej, ale niedługo zrobię wersję wegetariańską i może słodką ... :)

Sos mięsny:
  • 70 dag mięsa mielonego
  • pomidory w puszce
  • przecier pomidorowy z ziołami
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Gdy cebulka będzie złocista dodajemy mięso mielone. Całość podsmażamy, co chwilę mieszając. Można dolewać po troszeczkę wody, żeby cebula i czosnek się nie przypaliły. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy pomidory z puszki (jeżeli są ze skórkami, należy je wcześniej ściągnąć) i 3/4 przecieru pomidorowego. Gdy sos jest zbyt gęsty dolewamy wodę i gotujemy ok 10 minut. Do sosu dodajemy sól, pieprz, ostrą papryczkę, oregano i bazylię. Wszystko doprawiamy w zależności od podniebienia ;)

Sos beszamelowy
  • 50 gram masła
  • 3 kopiate łyżki mąki
  • ok 3 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta soli
  • pieprz
Masło rozpuszczamy w garnczku na małym palniku i dodajemy mąkę. Całość dobrze mieszamy i powoli dolewamy mleko, cały czas energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki. gdy już dolejemy całość mleka, a sos ładnie zacznie nam zgęstnieje, ściągamy go z ognia i dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Ponadto:
  • 1 opakowanie makarony lasagne
  • 100 gram sera grana padano
  • 400 gram sera żółtego startego na tarce
Przygotowanie:
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy makaron lasagne, na niego część sosu beszamelowego, sosu mięsnego, i serów. przykrywamy makaronem i powtarzamy warstwy aż do skończenia składników. Całość zalewamy resztą sosu beszamelowego, posypujemy startym serem żółtym i posiekaną świeża (lub suszoną) bazylią. Zapiekamy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 190 stopni. 

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Pyszna klasyka, bardzo apetycznie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja lasagne już w piekarniku ;D za 20 min okaże się czy mi wyszła ^^

    OdpowiedzUsuń