15.10.2012

3 bit


Ciasto znane chyba każdemu. Kremowe, obłędnie słodkie i naprawdę trudno mu się oprzeć. Przepis bardzo prosty nie wymagający pieczenia co jest dodatkowym atutem:)

Składniki na blaszkę o wymiarach ok 36x20 cm:
  • 2 duże opakowania herbatników (około 370 gram)
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej (ok 500 gram)
  • 2 budynie waniliowe z cukrem + 3 łyżki cukru(można pominąć)
  • 600 ml mleka
  • 200 gram masła w temperaturze pokojowej
  • 500 ml śmietany kremówki 30- 36%
  • 2 fixy do śmietany
  • ok 3 łyżeczki cukru pudru
  • 80 gram startej czekolady mlecznej
Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu, zmniejszając tylko ilość mleka (600 ml na 2 budynie). Dokładnie studzimy. Masło ucieramy na jasną puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż składniki dokładnie się połączą. 
Na dnie blaszki układamy herbatniki i wykładamy masę krówkową (można ją lekko podgrzać, wtedy łatwiej będzie ją rozprowadzić po herbatnikach). Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę herbatników, wykładamy masę budyniową i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru i 2 fixy do śmietany. Gotową bitą śmietanę wykładamy na herbatniki. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce. 

Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Smakowite, a ja jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam...:( Muszę nadrobić ;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę że każdy robi te ciasto trochę inaczej, np ja zamiast budyniu robie go sama z mąki krupczatki i zamiast jednej warstwy herbatników - krakersy. Inna jest też kolejność: herbatniki, masa budyniowa, krakersy, masa krówkowa, bita śmietana i posypka z kakao. Najlepsze jest następnego dnia; różnica smaków powoduje, że smakuje jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam, masa budyniowa wychodzi lejąca, zdecydowanie polecam budyń robić samemu z maki, jajek, itd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń zrobiony samemu napewno będzie lepszy w smaku, a co do konsystencji to postępując zgodnie z przepisem, budyń nie powinien wyjść lejący (tylko 600 ml mleka na 2 budynie)

      Usuń