26.09.2012

Pieczona karkówka z sosem koperkowym



Mięso:
  • 1,5 kg karkówki
  • 1,5 łyżeczki soli zmiękczającej
  • 3 ząbki czosnku granulowanego
  • łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka chilli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka bazyli
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka szałwi
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka mięty
  • 3 liście laurowe
  • 10 łyżek oleju
Wszystkie przyprawy mieszam z olejem i smarujemy nim całe mięso, które później wkładamy w folię i odkładamy do lodówki na około 12 godzin. Następnie przekładamy mięso do rękawa foliowego i pieczemy w  piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około godzinę 20 minut.

Sos koperkowy:
  • pęczek koperku
  • 2 gotowe opakowania sosu pieczeniowego jasnego
Sos robimy wg instrukcji na opakowaniu i dodajemy do niego pęczek koperku :)

Osobiście serwuję tą karkówkę z ryżem i wszystko polewam sosem koperkowym. Dobrze pasuje do niej sałatka letnia lub buraczki ćwikłowe :) Najważniejsze jest niej dla mnie to,że nie jest sucha po upieczeniu ;)


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Kasiu pyszne mięsko zrobiłaś, w takich przyprawach musi być przepyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń