23.08.2012

Tarta z kremem kokosowym



Kruche ciasto:
  • 250 gram mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 gram zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok 30 cm i nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10 min,  aż ciasto zarumieni się na złoto. Studzimy. 

Krem kokosowy:
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30- 36%
  • 140 gram cukru
  • 3 żółtka
  • 50 gram mąki pszennej
  • 100 gram wiórków kokosowych
Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę i mleko kokosowe. Podgrzewamy aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia. W misce ucieramy żółtka z cukrem, dosypujemy mąkę i dalej ucieramy.  Cały czas ucierając, wlewamy masę kokosową i miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Masę przelewamy do garnka,  zagotowujemy cały czas mieszając aż masa będzie gęsta. Ściągamy z ognia i studzimy. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe (ja wcześniej rozdrabniam je w młynku do kawy, żeby masa była bardziej gładka) i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na upieczone ciasto i schładzamy w lodówce.

Ponadto:
  • ok 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% do dekoracji
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 fix do śmietany
  • kandyzowane wiśnie do dekoracji
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix. Wierzch tarty dekorujemy bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami.

 Smacznego:)


2 komentarze:

  1. Ale narobiłaś Basiu smak :) Uwielbiam takie ciacha, jeszcze w dodatku z kremem kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie ! Wspaniała tarta z pysznym kremem :) Uwielbiam tarty w każdej postaci, na słodko i na słono ! Wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń