15.01.2018

Domowe nachos z dwoma dipami



Ostatnia sobota minęła nam pod znakiem nachos ! Pierwszy raz robiłam je własnoręcznie, ale są naprawdę dobre. Wyszły mi super chrupiące, a w połączeniu z sosami (które jak widać na blogu uwielbiam ponad wszystko!!!) stały się doskonałą przekąską na wieczór z Mężem.  Dipy możecie sobie doprawiać dowolnie, w zależności od Waszych smaków.

Składniki na nachos:
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 2/4 szklanki bardzo gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Do miski wsypujemy obydwa rodzaje mąki, przyprawy i oliwę. Dolewamy gorącą wodę i zagniatamy widelcem. Następnie (uważając, żeby nie sparzyć rąk!) wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto mamy zbyt suche dolewamy więcej wody, jeżeli za rzadkie dodajemy odrobiną mąki kukurydzianej. Gotową gładką masę odstawiamy na około pół godziny.  Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w cieniutkie placki i kroimy w trójkąty. Gotowe nachos układamy na wyłożonej papierem do pieczenia balsze i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10 minut. Upieczone trójkąty odkładamy na kratkę, żeby wystygły i nie zawilgły. Serwujemy np. z podanymi niżej sosami lub klasycznie z guacamole. 

Składniki na sos czerwony:
  • 1 cała papryka czerwona, marynowana
  • 150 gram przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej (lub mniej w zależności od upodobań )
  • 1/4 łyżeczki domowej vegety
  • 1/4 mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku. 

Składniki na sos biały:
  • 100 gram startego sera żółtego
  • pół czerwonej cebuli
  • ok. 7 cm białej części pora
  • 2 pomidory śliwkowe
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu typu greckiego
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
Cebulę i pomidory kroimy w drobną kostkę, por w cieniutkie półplasterki. Dodajemy ser żółty, majonez, jogurt grecki, czosnek niedźwiedzi. Mieszamy i do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!!!




1 komentarz:

  1. do nachosów dużo im brakuje, ale jako przekąska pod inną nazwą :) zapowiadają się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń