16.01.2018

Pieczone kulki ziemniaczane z szynką i mozzarellą



Były już kotleciki ziemniaczane, ale smażone na patelni z użyciem tłuszczu. Tym razem upiekłam je w piekarniku i wyszły równie dobre, a dla dodania im smaku wrzuciłam do środka ser i szynkę. Wyszło pysznie ! Kulki ziemniaczane smakują też doskonale z sosem pieczarkowym.


Co potrzebujemy:
  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • kawałek mozzarelli
  • kilka plasterków szynki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki ugotować i utłuc. Dodać dwa jajka, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz. Wyrobić jednolitą masę. Jeżeli masa jest zbyt mokra dodajemy troszkę więcej bułki tartej. Z gotowej masy formujemy kulki i rozpłaszczamy. Na środek kładziemy kawałki szynki i mozzarelli. Wszystko zawijamy w kulki, tak żeby nadzienie było dobrze schowane w ziemniakach i panierujemy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane. 

Smacznego !!!

1 komentarz: