Były już kotleciki ziemniaczane, ale smażone na patelni z użyciem tłuszczu. Tym razem upiekłam je w piekarniku i wyszły równie dobre, a dla dodania im smaku wrzuciłam do środka ser i szynkę. Wyszło pysznie ! Kulki ziemniaczane smakują też doskonale z sosem pieczarkowym.
Co potrzebujemy:
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- kawałek mozzarelli
- kilka plasterków szynki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
sól- pieprz
Ziemniaki ugotować i utłuc. Dodać dwa jajka, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz. Wyrobić jednolitą masę. Jeżeli masa jest zbyt mokra dodajemy troszkę więcej bułki tartej. Z gotowej masy formujemy kulki i rozpłaszczamy. Na środek kładziemy kawałki szynki i mozzarelli. Wszystko zawijamy w kulki, tak żeby nadzienie było dobrze schowane w ziemniakach i panierujemy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane.
Smacznego !!!
wyglądają ciekawie :)
OdpowiedzUsuń