Proste i szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką. Maślane, lekkie, puszyste- idealne na lato. Polecam:)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 300 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 600- 700 g świeżych truskawek przekrojonych wzdłuż na pół
Blachę o wymiarach ok 36 x 26 wykładamy papierem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czasu ucierając dodajemy stopniowo jajka. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ucieramy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki. Na wierzchu układamy truskawki (przekrojoną stroną do góry). Truskawki posypujemy kruszonką z poniższego przepisu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Kruszonka:
Apetyczne, takie domowe :)
OdpowiedzUsuńto ciasto to sprawdzony przepis, bo nie wiem czy go robic zawsze jak robie z internetu to nieudane wychodza :(
OdpowiedzUsuńwłaśnie się piecze ale strasznie gęste wyszło z tych proporcji składników , no zobaczymy jak wyjdzie mam nadzieje ze jak na obrazku
OdpowiedzUsuńI jak wyszło ciasto?:) bo właśnie też mam ochotę zrobić to ciasto...wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre wyszło mąż zachwala ;)
OdpowiedzUsuńciasto pycha :-) robiłam już też z wiśniami i czerwoną porzeczką, mnniaaaam
OdpowiedzUsuńa robił ktos z mrozonymi owocami?
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam ze śliwkami z kompotu,oczywiście dobrze odciśniętymi.Wyszło bardzo dobre.Polecam serdecznie i dziękuję za przepis:) Gosia.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne. Smakuje na cieplo, jak i po wystygnieciu. Mięciutkie i delikatne. Czuje sie wanilie. Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne. Juz na cieplo znikla polowa blachy :) Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńciasto wyszło pyszne, takie maślane, dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńciasto wyszło pyszne, upiekłam wczoraj a już dzisiaj nie ma nic, dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńNo to i ja zrobię. Na jutrzejsze imieniny :D
OdpowiedzUsuńciasto jest pyszne
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniałe,polecam wszystkim słodziakom,robiłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni,wypróbuję jeszcze z innymi owocami,doskonałe na lato,przepis zapisałam ,pozdrawiam,Monika z Kwidzyna.
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam z truskawkami , pyszne dzisiaj właśnie robię ale tym razem z jagodami. Zobaczmy
OdpowiedzUsuńRewelacja �� Masło zastąpiłam "Kasią", reszta dokładnie według przepisu. Najlepsze oczywiście jeszcze na ciepło �� Dziękuję za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne,masło zastąpiłam szklanką oleju.pozdrawiam alina
OdpowiedzUsuńMożna użyć mrożonych truskawek lub śliwek?trzeba wcześniej rozmrozić?
OdpowiedzUsuńTak, można. Smakuje równie dobrze :)
UsuńMożna użyć mrożonych owoców?😉
OdpowiedzUsuńTak ! Jak najbardziej można :)
Usuń