25.04.2013

Pizza z tuńczykiem i ananasem



W tym przepisie szczególnie polecam ciasto. Puszyste i delikatne. Nadzienie oczywiście możemy dostosować do swoich upodobań. Ja osobiście bardzo lubię połączenie tuńczyka ze słodkim ananasem. Całość świetnie komponuje się z sosem czosnkowym z tego przepisu.

Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 200 ml letniej wody
  • 20 g drożdży
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/4 łyżeczki cukru
Mąkę przesiewamy. Drożdże rozprowadzamy z ciepłą (nie gorącą) wodą, cukrem i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł. Do reszty mąki dodajemy sól.  Kiedy rozczyn jest już gotowy, dodajemy go do mąki i zagniatamy. Następnie wlewamy oliwę i ponownie zagniatamy ciasto (przez ok 10 min), aż będzie miękkie i elastyczne. Dzielimy na 2 równe części, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Dwie okrągłe blaszki o średnicy ok 30 cm smarujemy oliwą i wykładamy na nie ciasto, formując tak aby brzegi pozostawić grubsze. 

Sos pomidorowy:
  • 1 mały kartonik przetartych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Przetarte pomidory mieszamy z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Ponadto:
  • 1 i 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • kilka plasterków ananasa (świeżego lub z puszki)
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • ok 150 g sera mozzarella 
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Plasterki ananasa kroimy w małe kawałki. Tuńczyka  i kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy. 
Przygotowane ciasta smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy warstwę tuńczyka, plasterki ananasa i posypujemy kukurydzą i serem.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Smacznego:)





1 komentarz: