W tym przepisie szczególnie polecam ciasto. Puszyste i delikatne. Nadzienie oczywiście możemy dostosować do swoich upodobań. Ja osobiście bardzo lubię połączenie tuńczyka ze słodkim ananasem. Całość świetnie komponuje się z sosem czosnkowym z tego przepisu.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 200 ml letniej wody
- 20 g drożdży
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki cukru
Mąkę przesiewamy. Drożdże rozprowadzamy z ciepłą (nie gorącą) wodą, cukrem i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł. Do reszty mąki dodajemy sól. Kiedy rozczyn jest już gotowy, dodajemy go do mąki i zagniatamy. Następnie wlewamy oliwę i ponownie zagniatamy ciasto (przez ok 10 min), aż będzie miękkie i elastyczne. Dzielimy na 2 równe części, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Dwie okrągłe blaszki o średnicy ok 30 cm smarujemy oliwą i wykładamy na nie ciasto, formując tak aby brzegi pozostawić grubsze.
Sos pomidorowy:
- 1 mały kartonik przetartych pomidorów
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przetarte pomidory mieszamy z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ponadto:
- 1 i 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- kilka plasterków ananasa (świeżego lub z puszki)
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- ok 150 g sera mozzarella
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Plasterki ananasa kroimy w małe kawałki. Tuńczyka i kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy.
Przygotowane ciasta smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy warstwę tuńczyka, plasterki ananasa i posypujemy kukurydzą i serem.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Smacznego:)
Pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń