23.04.2013

Grillowane udka z kurczaka z miodem, sosem sojowym i sezamem



Grillowane udka z kurczaka długo marynowane w miodzie, sosie sojowym, czosnku i imbirze. Lekko słodkie i bardzo soczyste:)

Marynata:
  • 50 ml miodu
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 płaskie łyżki sezamu
Ponadto:
  • ok 12 udek z kurczaka
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy (możemy podgrzać żeby miód się rozpuścił i ostudzić). Udka oczyszczamy, przekładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy. Schładzamy w lodówce najlepiej 24 godziny, raz na jakiś czas dokładnie obtaczając w marynacie. Udka grillujemy po kilka minut z każdej strony aż będą miękkie. W międzyczasie możemy je smarować pozostałą marynatą za pomocą pędzelka. 

Smacznego:)

1 komentarz: