Grillowane udka z kurczaka długo marynowane w miodzie, sosie sojowym, czosnku i imbirze. Lekko słodkie i bardzo soczyste:)
Marynata:
- 50 ml miodu
- 50 ml sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 płaskie łyżki sezamu
Ponadto:
- ok 12 udek z kurczaka
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy (możemy podgrzać żeby miód się rozpuścił i ostudzić). Udka oczyszczamy, przekładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy. Schładzamy w lodówce najlepiej 24 godziny, raz na jakiś czas dokładnie obtaczając w marynacie. Udka grillujemy po kilka minut z każdej strony aż będą miękkie. W międzyczasie możemy je smarować pozostałą marynatą za pomocą pędzelka.
mmm udeczka...pyszności, do tego w sezamie...:))))
OdpowiedzUsuń