Na około 30 liści winogron - tyle było w moim słoiku. Jeżeli nie
mamy możliwości kupna, możemy sami sparzyć liście w osolonej wodzie i
też będą super.
- 700 g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub drobiowego
- 1 szklanka surowego ryżu
- 1cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków mięty
- jeżeli ktoś lubi można dodać natkę pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Składniki łączymy razem i doprawiamy do smaku. Ryżu nie gotujemy !! Nakładamy na liście
tyle farszu ,aby łatwo można by je zwijać . Całość zalewamy wodą i pokruszoną
kostką rosołową. Pieczemy około 70 minut. Gołąbki te można podawać z tradycyjnym sosem pomidorowym, ale smakują fantastycznie z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym.
Smacznego!
Smacznego!
Tak pięknie podane, że oko cieszy. Pomysł znakomity i na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuń