Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka z ciasta francuskiego ze śliwką, zalane galaretką:)
Składniki na 9 sztuk:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok 275 g)
- 5 dużych śliwek
- 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Z gotowego, rozwałkowanego ciasta odkrawamy 1/4 i kroimy na cienkie paseczki (ok 1 cm). Pozostałą część dzielimy na 9 równych części. Każdy kwadracik obklejamy dookoła paskami ciasta. Na środku każdego kwadratu układamy połówkę śliwki.Całość pieczemy w temperaturze 190-180 stopni przez ok 20 min, aż ciasto wyrośnie i się zarumieni. Gotowe ciasteczka całkowicie studzimy. Zalewamy tężejącą galaretką.
Cudne kwadraciki i przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń:) wychodzą świetnie i ilość pracy niewielka :)
OdpowiedzUsuńCudownie proste, polecam dziś robiłam :)
OdpowiedzUsuń