Ciasto warte polecenia:) Może troszkę czasochłonne ale warto poświęcić wolną chwile na przygotowanie. Ciasto biszkoptowe, kokosowe i orzechowe przełożone lekkim i aksamitnym kremem czekoladowym:)
- 4 białka
- 150 gram cukru
- 150 gram kokosu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach 36x26 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Kiedy piana będzie błyszcząca i sztywna dodajemy kokos, mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 min (do tzw. suchego patyczka).
Ciasto orzechowe:
- 4 jajka
- 150 gram mielonych orzechów włoskich
- 150 gram cukru
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach 36x26 wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i odkładamy na ok 5 minut. Białka ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, a następnie żółtka wymieszane z proszkiem. Na koniec dodajemy orzechy, mąkę, bułkę tartą i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30 min (do tzw. suchego patyczka).
Biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30 min (do tzw. suchego patyczka).
Krem czekoladowy:
- 500 ml mleka
- 7 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 400 gram masła
- 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i dokładnie rozprowadzamy z budyniem, żółtkami i mąką. Do reszty mleka wsypujemy cukier, cukier waniliowy i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę budyniu, żółtek i mąki cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy minutę, ściągamy z ognia i całkowicie studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo zimny budyń. Ucieramy tak długo aż budyń dokładnie się rozetrze. Na koniec dodajemy stopioną czekoladę, spirytus i miksujemy aż składniki dokładnie się połączą.
Ponadto:
- polewa czekoladowa gotowa lub z tego przepisu
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Przełożenie ciasta:
Biszkopt czekoladowy- 1/2 masy- ciasto kokosowe- 1/2 masy- ciasto orzechowe- polewa czekoladowa
Gotowe ciasto schładzamy kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.
Smacznego:)
Kokos i czekolada=idealnie!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie:) Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek, wygląda znakomicie, uwielbiam takie przekładańce
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie, ze jest warte zainwestowanego w nie czasu :)
OdpowiedzUsuńNa pewno warto poświęcić czas, bo efekt niesamowity :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
piękne,cudowne bogactwo smaków,uwielbiam takie ciacha, są warte zachodu, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBasiu, ile pysznych smaków w tym cieście! Mogę się poczęstować?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ojej... ale cudowne to ciasto...
OdpowiedzUsuńbardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne właśnie zrobiłam:) Polecam wszystkim! Pycha!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)
Usuń