Bardzo dobry i mało skomplikowany tort oparty głównie ma masie budyniowej. Ciasto biszkoptowe pieczemy tylko na spód, kolejne warstwy tortu to masa budyniowa i galaretka. Krem podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam kakao, posiekaną czekoladę, orzechy i rodzynki. Do drugiej pokrojone brzoskwinie. Oczywiście dodatki do masy możemy dostosować do swoich upodobań a zamiast galaretki tort możemy udekorować posiekanymi orzechami i startą czekoladą :)
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Spód tortownicy o średnicy ok 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec, stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki i proszek do pieczenia, mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 160 st ok 30- 40 min (do tzw. suchego patyczka).
Krem:
Krem:
- 600 ml mleka
- 7 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 400 gram masła
- 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
- 2 łyżki kakao
- ok 60 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
- 2 garści posiekanych orzechów
- 1 garść rodzynek
- 1 puszka brzoskwiń w syropie, pokrojonych w małą kostkę
Ponadto:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i dokładnie rozprowadzamy z budyniem, żółtkami i mąką. Do reszty wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę budyniu, żółtek i mąki cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy minutę, ściągamy z ognia i całkowicie studzimy.
Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo zimny budyń. Ucieramy tak długo aż budyń dokładnie się rozetrze. Pod koniec dodajemy spirytus. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy. Wsypujemy orzechy, posiekaną czekoladę, rodzynki i mieszamy. Do drugiej części dodajemy pokrojone i odsączone brzoskwinie.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Na upieczony, wystudzony biszkopt wykładamy ciemną masę, a następnie jasną. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę i schładzamy w lodówce.
Smacznego:)
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Na upieczony, wystudzony biszkopt wykładamy ciemną masę, a następnie jasną. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę i schładzamy w lodówce.
Smacznego:)
cudny i smaczny; robiłam kilka razy ale jakoś zdjęc nie doczekał
OdpowiedzUsuńCzytałam już o tym torcie nie raz, muszę w końcu przygotować, bo jest stosunkowo prosty. U Ciebie wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDzis moj mąż ma urodzinki 31 ambasador to jego ulubione ciasto wiec wczoraj zrobilam z twojego przepisu wyszedł mi nieziemski mam nadzieje że wszystkim będzie smakowal dziekuje:-)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się przydał:) bardzo lubię ten tort, robię go na różnego rodzaju uroczystości i zawsze wszystkim smakuje:)
UsuńPrzepyszny tort, szybki przepis i ogólnie rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńPyszny tort, szybki i łatwy przepis. Polecam!!!
OdpowiedzUsuń