21.08.2012

Sałatka z panierowanym serem camembert


Bardzo lubię sery pleśniowe, ale do tej pory nie miałam okazji spróbować smażonego camemberta. Muszę przyznać, że w połączeniu  z lekką, orzeźwiającą sałatką, stanowi on świetną przystawkę. Ser musi być podany koniecznie na ciepło. Po przekrojeniu kremowy ser wspaniale rozpływa się na sałatce:)

Składniki dla 4 osób:

  • 2 sery camembert
  • mała kiść białego winogrona
  • mała kiść czarnego winogrona
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 50 gram roszponki lub rucoli
  • 6 śliwek
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Winegret:

  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Wykonanie:
W jednej misce roztrzepujemy jajka, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Ser kroimy wzdłuż na pół tak, aby z jednego powstały 2 cieńsze krążki. Każdy krążek maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ser na złoty kolor. Składniki sosu winegret mieszamy dokładnie ze sobą. Do miski wrzucamy roszponkę, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Wrzucamy przekrojone na pół winogrona, pomidorki i śliwki. Wszystko razem mieszamy. Sałatkę nakładamy na talerzyki i układamy po krążku panierowanego sera. 

Smacznego:)



3 komentarze:

  1. Widziałam już kilka przepisów na ser w takim podaniu, ale jeszcze nie próbowałam. :) Bardzo mnie zachęciłaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity przepis i sałatka świetnie się komponuje z tym pysznym serem ! Pięknie i przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, jak strasznie zazdroszczę takiej sałatki!!! Uwielbiam sery, zwłaszcza takie smażone w panierce. Sałatka wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń