Kremowy, delikatny i rozpływający się w ustach- pyszny! Gorąco polecam:)
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 37 x 27 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec, stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki i proszek do pieczenia, mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160 st ok 30- 35 min (do tzw. suchego patyczka).
Krem cytrynowo- bananowy:
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 3 szklanki wody
- 3 budynie bananowe
- ok 3/4 szklanki cukru (można więcej lub mniej- do smaku)
- 200 gram masła
- 3 żółtka
Wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Odlewamy niecałą szklankę i dokładnie mieszamy z budyniami. Do reszty dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującej się wody wlewamy budynie, cały czas energicznie mieszając. Gotujemy chwilkę i całkowicie studzimy.
Masło ucieramy z żółtkami na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając, do masy dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy dokładnie na kremową masę.
Bita śmietana:
- 750 ml śmietanki kremówki 30- 36%
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 fix do śmietany
Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i fix do śmietany.
Polewa czekoladowa:
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Często mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zagotowujemy.
Ponadto:
- 3 paczki herbatników
- 1 puszka brzoskwiń
- sok brzoskwiniowy lub wódka do namoczenia herbatników
Wykonanie ciasta:
Krem wykładamy na biszkopt, układamy pokrojone w małą kostkę brzoskwinie. Następnie wykładamy bitą śmietanę.Herbatniki delikatnie moczymy w alkoholu lub soku i układamy na wierzchu, jeden koło drugiego. Polewamy polewą czekoladową. Schładzamy, najlepiej całą noc.
Smacznego:)
Ależ pysznie to wymyśliłaś! Kuszące ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńojej jakie ciacho!!
OdpowiedzUsuńaale kusisz! :) pycha!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, wspaniałe ciacho ! Wpraszam się na kawałeczek do kawy :)
OdpowiedzUsuńZachorowałam na to ciasto, ten krem cytrynowo-bananowy mnie ujął:D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, jadłam i potwierdzam :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
super takie egzotyczne ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Ciasto zdecydowanie do wypróbowania:) Kusi! :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo pyszne!:) mniam mniam... całej rodzince smakowało i nie jest takie słodkie... pierwszy raz robiłam i wszystko mi się udało...
OdpowiedzUsuńpolecam:)
budyń na wodzie ? ;/
OdpowiedzUsuńwykonałam, zjedzone, pycha. dzięki
OdpowiedzUsuńKilka lat temu zrobiłam to ciasto. Jest wyborne! Kto spróbował ten się zachwycał :) Niedawno sobie o nim przypomniałam i zamierzam oczarować nim kolejną grupę ludzi. Dziękuję serdecznie za ten przepis:))
OdpowiedzUsuń