20.08.2012

Ciasto z kremem cytrynowo- bananowym, brzoskwiniami i bitą śmietaną


Kremowy, delikatny i rozpływający się w ustach- pyszny! Gorąco polecam:)

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 37 x 27 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec, stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki i proszek do pieczenia, mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160 st ok 30- 35 min (do tzw. suchego patyczka).

Krem cytrynowo- bananowy:
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 3 szklanki wody
  • 3 budynie bananowe
  • ok 3/4 szklanki cukru (można więcej lub mniej- do smaku)
  • 200 gram masła
  • 3 żółtka
Wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Odlewamy niecałą szklankę i dokładnie mieszamy z budyniami. Do reszty dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującej się wody wlewamy budynie, cały czas energicznie mieszając. Gotujemy chwilkę i całkowicie studzimy. 
Masło ucieramy z żółtkami na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając, do masy dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy dokładnie na kremową masę.

Bita śmietana:
  • 750 ml śmietanki kremówki 30- 36%
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 fix do śmietany
Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i fix do śmietany.

Polewa czekoladowa:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Często mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zagotowujemy. 

Ponadto:
  • 3 paczki herbatników
  • 1 puszka brzoskwiń
  • sok brzoskwiniowy lub wódka do namoczenia herbatników
Wykonanie ciasta:
Krem wykładamy na biszkopt, układamy pokrojone w małą kostkę brzoskwinie. Następnie wykładamy bitą śmietanę.Herbatniki delikatnie moczymy w alkoholu lub soku i układamy na wierzchu, jeden koło drugiego. Polewamy polewą czekoladową. Schładzamy, najlepiej całą noc.

Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. Ależ pysznie to wymyśliłaś! Kuszące ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda, wspaniałe ciacho ! Wpraszam się na kawałeczek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachorowałam na to ciasto, ten krem cytrynowo-bananowy mnie ujął:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto, jadłam i potwierdzam :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. super takie egzotyczne ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto zdecydowanie do wypróbowania:) Kusi! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto bardzo pyszne!:) mniam mniam... całej rodzince smakowało i nie jest takie słodkie... pierwszy raz robiłam i wszystko mi się udało...
    polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. budyń na wodzie ? ;/

    OdpowiedzUsuń
  9. wykonałam, zjedzone, pycha. dzięki

    OdpowiedzUsuń
  10. Kilka lat temu zrobiłam to ciasto. Jest wyborne! Kto spróbował ten się zachwycał :) Niedawno sobie o nim przypomniałam i zamierzam oczarować nim kolejną grupę ludzi. Dziękuję serdecznie za ten przepis:))

    OdpowiedzUsuń