22.08.2012

Karkówka z warzywami w białym winie




Smaczna alternatywa gdy pogoda popsuje nam plany na grilla :)
  • 8 plastrów karkówki (ok. 1,5 cm każdy)
  • 4 plastry boczku (ok. 1 cm każdy)
  • 2 czerwone cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 250 gram pieczarek
  • 2 małe cukinie
  • 10-12 ziemniaków
  • 1 1/2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Karkówkę i boczek marynujemy około 12 godzin w winie, tymianku, oregano, pieprzu i soli(możemy użyć soli zmiękczającej do mięs).
Na blaszce z piekarnika układamy karkówkę i boczek i zalewamy resztą marynaty. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę.
W między czasie kroimy warzywa według uznania i polewamy 3 łyżkami  oliwy. Ja osobiście jestem fanką krojenia warzyw w duże kostki i półpierścienie. Po godzinie pieczenia mięsa dodajemy do niego warzywa i pieczemy kolejną godzinę i możemy podawać :)




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Grill to świetna sprawa, uwielbiam takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, Basiu, to ja się przyłączam do Was na grilla ! Rewelacyjna pychota :)

    OdpowiedzUsuń