Dzisiejsza propozycja to chleb pszenny na maślance z prażonymi ziarnami dyni. Oczywiście możemy pominąć w naszym przepisie pestki i zrobić "czysty" chleb pszenny na maślance lub możemy użyć innych pestek/ nasion. Poprzez użycie maślanki staje się on bardziej wilgotny w środku, niż klasyczny chleb pszenny, który znajdziecie w tym linku.Obydwa przepisy są jednak warte spróbowania. Polecam i czekam na Wasze opinie o tym chlebku ! Poniżej przepis :)
Składniki:
- 1 kg mąki
- 80 gram drożdży
- 800 ml maślanki
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka prażonych pestek dyni
Prażenie pestek dyni:
Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni i na małym ogniu podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając, aż pestki nabiorą rumianego koloru.
Wyrabianie chleba:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej wyrabiamy w jednej misce na
jednolitą masę przez 10 minut (możemy to robić ręcznie lub w maszynie). Ciasto może być nieco luźne, ale to w niczym nie
przeszkadza - lepiej nam wyrośnie!
Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce i czekamy godzinę. Po tym
czasie ciasto zarabiamy jeszcze razi i przekładamy, w dwóch równych częściach, do foremek
wyłożonych papierem do pieczenia.
Po przełożeniu ciasta do foremek czekamy kolejną
godzinę, żeby nasz chlebek wyrósł (czasami może zając to nawet 2
godziny, ale nie zrażajmy się, efekt jest wart czekania!).
Po wyrośnięciu chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 10
minut. Po tym czasie skręcamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy
jeszcze 35 minut.
Chleb wyciągnięty z piekarnika natychmiastowo wyjmujemy z foremki i papieru do pieczenia , przekładamy na kratkę (tą z piekarnika), aż do momentu wystygnięcia.
Jeżeli chcemy
żeby nasz chleb pozostał długo miękki i świeży przechowujemy go w
białym papierze tzw. półpergaminowy (może być śniadaniowy). Testowałam
różne sposoby przechowywania, chleba ale ten zdecydowanie jest najlepszy !
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz