17.12.2020

Szpinakowe naleśniki z serkiem chrzanowym

Dzisiaj polecam naleśniki ze szpinakiem z dodatkiem serka chrzanowego domowej roboty. Sympatyczne, delikatne i zielone naleśniki (w kolorze nadziei!), z ostrzejszym serkiem, idealne na piątkowy obiad- przerywnik obiadków z mięskiem. Bardzo prosto przygotowane danie, które swoim oryginalnym smakiem odmieni codzienne menu :)

Składniki na naleśniki:

  • 200 gram mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Szpinak rozmrażamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy przesianą mąkę, wodę, mleko, olej i sól. Wszystko blendujemy na gładką masę(jeżeli macie robota kuchennego można użyć blendera kielichowego). Gotową masę odstawiamy na minimum 15 minut. Po tym czasie nagrzewamy patelnię i smażmy naleśnik.

Moja patelnia ma średnicę 24 cm i jednorazowo nakładam jedną, dużą chochelkę masy naleśnikowej na jeden naleśnik. Smażymy placki z obydwóch stron, do momentu, aż się lekko zarumienią. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem z przepisu poniżej.

 Składniki na serek chrzanowy:

  •  250 gram serka białego półtłustego
  • 3 łyżeczki chrzanu startego
  • 2 łyżki śmietany 
  • sól, pieprz do smaku 

Serek biały przekładamy do miseczki i rozgniatamy. Dodajemy chrzan, śmietanę i mieszamy. Gotowy serek doprawiamy według upodobania solą i pieprzem.

Gotowe lekko przestudzone naleśniki smarujemy gotowym serkiem i zawijamy w rulon lub składamy w "trójkąty".

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz