Dzisiaj polecam naleśniki ze szpinakiem z dodatkiem serka chrzanowego domowej roboty. Sympatyczne, delikatne i zielone naleśniki (w kolorze nadziei!), z ostrzejszym serkiem, idealne na piątkowy obiad- przerywnik obiadków z mięskiem. Bardzo prosto przygotowane danie, które swoim oryginalnym smakiem odmieni codzienne menu :)
Składniki na naleśniki:
- 200 gram mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Szpinak rozmrażamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy przesianą mąkę, wodę, mleko, olej i sól. Wszystko blendujemy na gładką masę(jeżeli macie robota kuchennego można użyć blendera kielichowego). Gotową masę odstawiamy na minimum 15 minut. Po tym czasie nagrzewamy patelnię i smażmy naleśnik.
Moja patelnia ma średnicę 24 cm i jednorazowo nakładam jedną, dużą chochelkę masy naleśnikowej na jeden naleśnik. Smażymy placki z obydwóch stron, do momentu, aż się lekko zarumienią. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem z przepisu poniżej.
Składniki na serek chrzanowy:
- 250 gram serka białego półtłustego
- 3 łyżeczki chrzanu startego
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
Serek biały przekładamy do miseczki i rozgniatamy. Dodajemy chrzan, śmietanę i mieszamy. Gotowy serek doprawiamy według upodobania solą i pieprzem.
Gotowe lekko przestudzone naleśniki smarujemy gotowym serkiem i zawijamy w rulon lub składamy w "trójkąty".
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz