14.04.2020

Zapiekane pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym


Po świętach zawsze mam ochotę na jakiś dobry obiadek, najlepiej z mięskiem i ziemniaczkami. Lubię sałatki, wędliny, ale nie wyobrażam sobie życia bez porządnej dawki mięcha i ziemniaków. Dzisiejszy przepis jest moim pewniakiem. Moje dzieci, które mają dość wybredne podniebienia zajadają się pulpecikami i co chwilę proszą o jeszcze. Pulpety możemy zaserwować z ugotowanym makaronem, ryżem lub tak jak ja dzisiaj, klasycznie z ziemniakiem.

Składniki na pulpety (u mnie wyszło 20 sztuk):
  • 700 gram mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • połówka cebuli
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • pół szklanki bułki tartej
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • olej do smażenia
Obrany czosnek i cebulę ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Z wyrobionego mięsa formujemy kuleczki wielkości piłeczek do ping ponga. Obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po około 4 minuty z każdej strony. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Składniki na sos:
  •  5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 3/4 litra wody
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • kostka rosołowa 
  • pół łyżeczki pieprzu
Wodę zagotowujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Dokładnie rozmieszanym sosem zalewamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Gotowe ! Serwujemy z tym co lubimy :)

Smacznego !!!


1 komentarz: