Spaghetti z cukinii może być dziwnym pomysłem, ale uwierzcie smakuje rewelacyjnie. Musimy jednak mocno skupić się na ostatnim etapie kiedy dodajemy cukinię do mięsa. Cukinię kroimy techniką "julienne", czyli w cienkie paski o długości ok. 5cm i średnicy 2 mm. Tak pokrojona bardzo szybko będzie gotowa i miękka, a przetrzymanie jej zbyt długo na ogniu spowoduje, że się rozpadnie i zrobimy coś w stylu puree, a nie spaghetti ;)
Składniki:
- duża, pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 małe cukinie
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czerwonego, ostrego pesto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- opcjonalnie starty parmezan
Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulą i czosnkiem. Pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy na niewielkim ogniu, aż mięso nie będzie surowe. W razie potrzeby możemy podlać mięso wodą mineralną (spowoduje ona, że pierś z kurczaka będzie bardziej soczysta, a nie wysuszona). Kiedy mięso jest gotowe dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
Cukinię myjemy i kroimy. Jeżeli mamy robota kuchennego możemy użyć końcówki do szatkowania "julienne" lub możemy użyć obieraczki do warzyw i "zetrzeć" na niej cukinię. Tak przygotowaną cukinię wrzucamy do mięsa i dusimy około 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Danie możemy zaserwować posypane startym serem parmezan .
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz