15.04.2020

Spaghetti z cukinii z piersią z kurczaka i ostrym pesto











Spaghetti z cukinii może być dziwnym pomysłem, ale uwierzcie smakuje rewelacyjnie. Musimy jednak mocno skupić się na ostatnim etapie kiedy dodajemy cukinię do mięsa. Cukinię kroimy techniką "julienne", czyli w cienkie paski o długości ok. 5cm i średnicy 2 mm. Tak pokrojona bardzo szybko będzie gotowa i miękka, a przetrzymanie jej zbyt długo na ogniu spowoduje, że się rozpadnie i zrobimy coś w stylu puree, a nie spaghetti ;)

Składniki:
  • duża, pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonego, ostrego pesto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie starty parmezan
Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulą i czosnkiem. Pokrojone składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy na niewielkim ogniu, aż mięso nie będzie surowe. W razie potrzeby możemy podlać mięso wodą mineralną (spowoduje ona, że pierś z kurczaka będzie bardziej soczysta, a nie wysuszona). Kiedy mięso jest gotowe dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.
Cukinię myjemy i kroimy. Jeżeli mamy robota kuchennego możemy użyć końcówki do szatkowania "julienne" lub możemy użyć obieraczki do warzyw i "zetrzeć" na niej cukinię. Tak przygotowaną cukinię wrzucamy do mięsa i dusimy około 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Danie możemy zaserwować posypane startym serem parmezan .

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz