Skusiłam się w końcu na zrobienie nuggetsów i bardzo się z tego cieszę. Dzieciakom tak posmakowało, że sama byłam bardzo zdziwiona. Wbrew pozorom robi się je naprawdę łatwo i szybko. Płatki kukurydziane nadają niesamowitej chrupkości. Do tego typu mięsa polecam sos chilli lub sos czosnkowy. Z tego przepisu w wersji nieco bardziej dietetycznej nuggetsy można także upiec w piekarniku.
Co potrzebujemy:
- podwójna pierś z kurczaka
- szklanka mleka
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli
- sól
- olej/oliwa
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie paski i solimy. W misce mieszamy mleko, mąki, jajko, papryki mielone. Najlepiej wymieszać je mikserem, wtedy szybko uzyskamy jednolitą masę. W kolejnej misce kruszymy na drobno płatki kukurydziane. Mięso panierujemy najpierw w mieszance mleka i mąki, a później w płatkach kukurydzianych. Smażymy zanurzone w oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz