21.02.2018

Kukurydziano-cytrynowe muffinki



Muffinki w Naszym domu idą lepiej niż ciepłe bułeczki. Pieczemy je bardzo często, głównie z uwagi na to, że Dzieciaki w większości mogą zrobić wszystko same. Tym razem przemyciłam trochę mąki kukurydzianej, zamiast samej pszennej, ale dzięki temu babeczki mają też ładniejszy kolor. Muffiny w takiej formie bardzo często lądują na Naszych talerzach w formie śniadania, a podane ze szklaną mleka lub kakao smakują wyśmienicie.

Składniki na 24 sztuki:
  • 200 gram mąki kukurydzianej
  • 300 gram mąki pszennej tortowej
  • 150 gram cukru
  • 250 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 120 gram masła
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże cytryny
Mąki, cukry, proszek do pieczenia mieszamy razem. W osobnej misce mieszamy kefir, jajka, otartą skórkę z dwóch cytryn i wyciśnięty z nich sok oraz roztopione masło. Kiedy składniki płynne się połączą dodajemy do nich mieszankę składników suchych. Mieszamy i przekładamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego !!!



1 komentarz: