Muffinki w Naszym domu idą lepiej niż ciepłe bułeczki. Pieczemy je bardzo często, głównie z uwagi na to, że Dzieciaki w większości mogą zrobić wszystko same. Tym razem przemyciłam trochę mąki kukurydzianej, zamiast samej pszennej, ale dzięki temu babeczki mają też ładniejszy kolor. Muffiny w takiej formie bardzo często lądują na Naszych talerzach w formie śniadania, a podane ze szklaną mleka lub kakao smakują wyśmienicie.
Składniki na 24 sztuki:
- 200 gram mąki kukurydzianej
- 300 gram mąki pszennej tortowej
- 150 gram cukru
- 250 ml kefiru
- 2 jajka
- 120 gram masła
- 2 cukry wanilinowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże cytryny
Mąki, cukry, proszek do pieczenia mieszamy razem. W osobnej misce mieszamy kefir, jajka, otartą skórkę z dwóch cytryn i wyciśnięty z nich sok oraz roztopione masło. Kiedy składniki płynne się połączą dodajemy do nich mieszankę składników suchych. Mieszamy i przekładamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego !!!
smaczne maluszki :)
OdpowiedzUsuń