10.01.2018

Surówka z selerem naciowym

Surówka do obiadu nie zawsze musi być tłusta i zaprawiona majonezem. Warto spróbować warzyw polanych odrobiną oliwy. Fajnie czuć wtedy smak każdego składnika i przede wszystkim, taka surówka jest dużo zdrowsza. Wspaniale komponuje się także z daniami z ryżem. Moja propozycja zawiera seler naciowy, którego właściwości chyba każdy dobrze zna. Oprócz wyrazistego smaku cechuje się ogromną zawartością witaminy C, kwasu foliowego, a także witaminy E. Ponadto seler naciowy jest podstawą wielu diet odchudzających ! Gorąco polecam !!!

Co potrzebujemy:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 gram mieszanki sałat
  • pęczek rzodkiewki
  • pół ogórka szklarniowego
  • 2 pomidory "śliwki"
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
Seler kroimy w plasterki, pomidory w kawałki. Rzodkiewkę i ogórek kroimy według upodobania. Cebulę drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy oliwę i do smaku doprawiamy solą i pieprzem. 

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz