Surówka do obiadu nie zawsze musi być tłusta i zaprawiona majonezem. Warto spróbować warzyw polanych odrobiną oliwy. Fajnie czuć wtedy smak każdego składnika i przede wszystkim, taka surówka jest dużo zdrowsza. Wspaniale komponuje się także z daniami z ryżem. Moja propozycja zawiera seler naciowy, którego właściwości chyba każdy dobrze zna. Oprócz wyrazistego smaku cechuje się ogromną zawartością witaminy C, kwasu foliowego, a także witaminy E. Ponadto seler naciowy jest podstawą wielu diet odchudzających ! Gorąco polecam !!!
Co potrzebujemy:
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 gram mieszanki sałat
- pęczek rzodkiewki
- pół ogórka szklarniowego
- 2 pomidory "śliwki"
- 1 pęczek cebuli dymki
- sól
- pieprz
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
Seler kroimy w plasterki, pomidory w kawałki. Rzodkiewkę i ogórek kroimy według upodobania. Cebulę drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy oliwę i do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz