25.01.2018

Ciasto francuskie z marmoladą


Dzieciaki lubią ciasto francuskie, lubi Mąż i lubię ja. Często więc wymyślam na kolację lub śniadanie coś z tego ciasta. Ostatnio miałam w lodówce marmoladę i włożyłam ją do ciasta francuskiego. Coś pysznego, a tak bardzo prostego !!

Co potrzebujemy:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 łyżek marmolady z dziką różą
Ciasto dzielimy na 6 części, na środek każdego kawałka kładziemy łyżeczkę marmolady. Sklejamy w prostokąty lub trójkąty, dokładnie sklejając boki. Tym razem nie miałam jajka, ale można ciasto posmarować z wierzchu roztrzepanym jajem, aby było lśniące. Pieczemy temperaturze 200 stopni około 15-20 minut. Ciasto musi być ładnie zarumienione. Jeżeli chcemy zjeść ciastko zaraz po upieczeniu musimy uważać bo marmolada jest niesamowicie gorąca i można sparzyć jęzor (tak jak zrobiłam to ja ;) )

Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. Szybka, prosta i smaczna przekąska, kiedy mamy ochote na coś słodkiego ;)

    OdpowiedzUsuń