Na niedzielny obiad proponuję kaczkę pieczoną z jabłkami. Klasycznie, smakowicie i bez wymyślnych dodatków. A smak niesamowity.
Co potrzebujemy:
- 1 kaczka (u mnie miała około 2,2 kg)
- 3 duże kwaśne jabłka
- 1 1/4 łyżeczki domowej vegety
- łyżezka czosnku granulowanego
- łyżka majeranku
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- jeśli mamy to łyżeczka suszonego koperku
- 2 szklanki wody
Kaczkę marynujemy dzień wcześniej we wszystkich przyprawach zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Na drugi dzień dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki z wyciągniętymi gniazdami nasiennymi i wodę. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni poł godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny. Jeżeli woda odparuje dolewamy jeszcze trochę GORACEJ wody. Na ostatnie 15-20 minut pieczenia odkrywamy kaczkę, żeby skóra ładnie się przypiekła. Kaczka jest gotowa kiedy mięso ładnie odchodzi od kości. Danie to doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz