26.01.2018

Kaczka pieczona z jabłkami


Na niedzielny obiad proponuję kaczkę pieczoną z jabłkami. Klasycznie, smakowicie i bez wymyślnych dodatków. A smak niesamowity. 

Co potrzebujemy:
  • 1 kaczka (u mnie miała około 2,2 kg)
  • 3 duże kwaśne jabłka
  • 1 1/4 łyżeczki domowej vegety
  • łyżezka czosnku granulowanego
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • jeśli mamy to łyżeczka suszonego koperku
  • 2 szklanki wody
Kaczkę marynujemy dzień wcześniej we wszystkich przyprawach zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Na drugi dzień dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki z wyciągniętymi gniazdami nasiennymi i wodę. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni poł godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny. Jeżeli woda odparuje dolewamy jeszcze trochę GORACEJ wody. Na ostatnie 15-20 minut pieczenia odkrywamy kaczkę, żeby skóra ładnie się przypiekła. Kaczka jest gotowa kiedy mięso ładnie odchodzi od kości. Danie to doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami. 

Smacznego !!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz