10.12.2017

Chrupiące gofry - sprawdzony przepis


Lekkie i chrupiące gofry. Możemy je serwować  z czym chcemy, z bitą śmietaną, z owocami, albo solo, posypane jedynie cukrem pudrem. Kilka razy robiłam gofry z tego przepisu i zawsze wychodziły bardzo dobre.  Polecam !!!
Składniki na około 10 sztuk:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, mleko, olej, cukry waniliowe, proszek do pieczenia i żółtka mieszamy na jednolitą masę, Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą masy. Pieczemy na poziomie 4  (gofrownica 1200W) przez około 4-5 minut lub dłużej. Gotowe gofry odstawiamy na kratkę, żeby wystygły i pozostały chrupiące. 

Bita śmietana:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier. Serwujemy np. z bananami i pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę, albo z dżemem z czarnej porzeczki i nutellą.  

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz