26.10.2017

Zupa meksykańska


Zupa meksykańska stworzona specjalnie dla Mężusia. Ostra, pełna smaków i bardzo sycąca. Bardzo lubię w niej fakt, że jest daniem jednogarnkowym. Oprócz krojenia piersi z kurczaka, cebuli i papryki nie wymaga od Nas zbyt wiele pracy. Polecam spróbować bo naprawdę jest pyszna.

Co potrzebujemy:
  • 400 gram mięsa mielonego
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (zwykle waży ok. 300 gram)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 2 małe cebule
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej suszonej
  • 1/2 łyżeczki suszonego chilli
  • 1 łyżeczka pieprzy
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • pół łyżeczki vegety
  • około 2,5 litra wody
  • 2 łyżki oliwy
* opcjonalnie mąka do zagęszczenia zupy


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z mięsem mielonym na 2 łyżkach oliwy. Po 10 minutach dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i kostkę rosołową. Gdy mięso zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, zalewamy wodą i dusimy. Po krótkim czasie wrzucamy też odsączoną kukurydzę i obydwa rodzaje fasoli.  Doprawiamy wszystkimi przyprawami: pieprzem, vegetą, przyprawą kebab- gyros, papryką słodką, chilli. Kiedy papryka jest już dość miękka dokładamy przecier pomidorowy i wszystko razem zagotowujemy. Ilość chilli i wody może być mniejsza lub większa w zależności od indywidualnych upodobań. Jeżeli chcemy (tak jak w moim przypadku) zagęszczamy zupę mąką rozrobioną z wodą i można jeść, chociaż osobiście wolę tą zupę ciepłą, a nie gorącą.

Smacznego !!!







1 komentarz: