19.10.2017

Kotlety schabowe z ciekawym nadzieniem


Mój ostatni niedzielny obiad to te właśnie nadziewane kotlety schabowe. Z pewnością powtórzę to danie niebawem bo spotkało się z zachwytem ze strony Męża. Zaserwowane z gotowanymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem smakuje wybornie.  Idealnie pasuje do tego obiadu surówka z czerwonej kapusty. Polecam spróbować.


Co potrzebujemy (porcja dla dwóch osób):
  • 2 rozbite kotlety schabowe
  • kawałek czerwonej papryki
  • kabanos
  • kawałek sera pleśniowego
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Kotlety schabowe rozbijamy na dość cienkie kawałki i oprószamy z każdej strony odrobiną soli. Chyba, że macie możliwość i kotlety rozbiją Wam Panie w sklepie na specjalnej maszynie, wtedy mniej roboty w domu i pozostaje kotlety jedynie posolić.
Na środek każdego kotleta dajemy kawałki kabanosa, papryki i sera pleśniowego. Ilość składników zależna jest od wielkości kotletów więc ciężko mi podać konkretne wartości ;)
Mięso składamy na pół i po bokach "zszywamy" je wykałaczkami, żeby nadzienie nie wypłynęło Nam podczas smażenia. Gotowe kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu i bułce tartej. 
Smażymy na rozgrzanym oleju po jednym razie z każdej strony. Częste obracanie może spowodować, że panierka nie będzie ładnie zarumieniona. 

Smacznego !!!







1 komentarz: