Dzisiaj ciasto marchewkowe z masa jogurtową. Dzieci chciały ciasto marchewkowe, Tatuś masy jogurtowe, więc Mamusia połączyła smaki. O dziwo wyszło wspaniale i wszyscy zaspokojeni !
Co potrzebujemy:
Ciasto:- 250 gram marchewek
- 200 gram cukru
- 6 jajek
- 150 gram zmielonych migdałów
- 300 gram mąki
- skórka otarta z jednej cytryny
Papierem do pieczenia wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. Marchewki ścieramy na tarce na dość drobnych oczkach, żeby ciasto po upieczeniu lepiej nam się kroiło. W jednej misce ucieramy żółtka jajek z 1/2 cukru, a w drugiej białka z resztą cukru. Do żółtek dodajemy otartą skórkę z cytryny. Marchewki mieszamy z migdałami i mąką, a następnie dodajemy do żółtek. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy. Gotową masę przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przeciąć ciasto na dwie części.
Masa jogurtowa:
- 800 gram jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 galaretki agrestowe
2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody (czyli połowie zalecanej ilości). Gdy zaczną tężeć dodajemy je do 400 ml jogurtu naturalnego miksujemy na gładką masę, dodając 2 łyżki cukru pudru. Jednolitą masę przelewamy na ciasto marchewkowe i wstawiamy do lodówki do czasu całkowitego stężenia. To samo robimy z kolejnymi dwiema galaretkami i resztą jogurtu, ale teraz nie czekamy, aż masa całkowicie zastygnie tylko gdy już się lekko zetnie przykrywamy ją drugim ciastem marchewkowym. Po zastygnięciu posypujemy placek cukrem pudrem.
Smacznego !!!!
Efektowne ciasto :)
OdpowiedzUsuń