20.10.2017

Ciasto marchewkowo-jogurtowe




Dzisiaj ciasto marchewkowe z masa jogurtową. Dzieci chciały ciasto marchewkowe, Tatuś masy jogurtowe, więc Mamusia połączyła smaki. O dziwo wyszło wspaniale i wszyscy zaspokojeni !

Co potrzebujemy:

Ciasto:
  • 250 gram marchewek
  • 200 gram cukru
  • 6 jajek
  • 150 gram zmielonych migdałów
  • 300 gram mąki
  • skórka otarta z jednej cytryny
Papierem do pieczenia wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. Marchewki ścieramy na tarce na dość drobnych oczkach, żeby ciasto po upieczeniu lepiej nam się kroiło. W jednej misce ucieramy żółtka jajek z 1/2 cukru, a w drugiej białka z resztą cukru. Do żółtek dodajemy otartą skórkę z cytryny. Marchewki mieszamy z migdałami i mąką, a następnie dodajemy do żółtek. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy. Gotową masę przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przeciąć ciasto na dwie części.

Masa jogurtowa:
  • 800 gram jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 galaretki agrestowe
2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody (czyli połowie zalecanej ilości). Gdy zaczną tężeć dodajemy je do 400 ml jogurtu naturalnego  miksujemy na gładką masę, dodając 2 łyżki cukru pudru. Jednolitą masę przelewamy na ciasto marchewkowe i wstawiamy do lodówki do czasu całkowitego stężenia. To samo robimy z kolejnymi dwiema galaretkami i resztą jogurtu, ale teraz nie czekamy, aż masa całkowicie zastygnie tylko gdy już się lekko zetnie przykrywamy ją drugim ciastem marchewkowym. Po zastygnięciu posypujemy placek cukrem pudrem. 


Smacznego !!!!


1 komentarz: