18.10.2017

Brokuł z makaronem w sosie groszkowo-koperkowym


Przepis na makron z sosem groszkowo-koperkowym to druga pozycja na liście moich ulubionych dań z makaronem. Jedynym minusem tego dania jest to, że za szybko się je zjada :)

Co potrzebujemy:
  • 1 brokuł
  • 400 gram makaronu wstążki
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Sos:
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 150 gram żółtego sera
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 ml wody
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
Śmietanę, wodę i mąkę bardzo dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek, stawiamy na ogniu i zagotowujemy.  Dodajemy starty ser żółty (zostawiamy odrobinę do dekoracji) i odsączony groszek konserwowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja lubię ostrzejsze jedzenie więc dodałam 1 łyżeczkę pieprzu. Dodajemy posiekany drobno koperek i wszystko razem mieszamy.
Makron wykładamy na talerz wraz z ugotowanym brokułem, polewamy sosem i posypujemy resztą startego sera.

Smacznego !!!


1 komentarz: