Przepis na makron z sosem groszkowo-koperkowym to druga pozycja na liście moich ulubionych dań z makaronem. Jedynym minusem tego dania jest to, że za szybko się je zjada :)
Co potrzebujemy:
- 1 brokuł
- 400 gram makaronu wstążki
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Sos:
- 1 puszka groszku konserwowego
- 150 gram żółtego sera
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 ml wody
- pęczek świeżego koperku
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Śmietanę, wodę i mąkę bardzo dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Dodajemy starty ser żółty (zostawiamy odrobinę do dekoracji) i odsączony groszek konserwowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja lubię ostrzejsze jedzenie więc dodałam 1 łyżeczkę pieprzu. Dodajemy posiekany drobno koperek i wszystko razem mieszamy.
Makron wykładamy na talerz wraz z ugotowanym brokułem, polewamy sosem i posypujemy resztą startego sera.Smacznego !!!
Chętnie wypróbuję:) Moje smaki!
OdpowiedzUsuń