Lekkie i smaczne placuszki na bazie cukinii. Najlepsze z sosem tzatziki.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 300 g szpinaku
- 120 g sera feta
- 1- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- kilka listków świeżej mięty
- 2 jajka lekko roztrzepane
- ok 150 g mąki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
Cukinię obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach a następnie posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na kilkanaście minut aż puści sok. Po tym czasie cukinie dokładnie odciskamy z soku. Szpinak drobno siekamy. Ja użyłam mrożonego, który wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam z wody. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulę i miętę drobno siekamy. Ser feta rozkruszamy lub kroimy w małą kosteczkę. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki. W razie potrzeby możemy dosypać więcej mąki. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z sosem tzatziki z tego przepisu.
Smacznego:)
Muszę takie koniecznie wypróbować, piękne :)
OdpowiedzUsuńsą rewelacyjne :) ja robię takie bez sera dla 1,5 rocznej córci - uwielbia je. Dzięki nim odkryłam że cukinia jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuń