Lubicie mandarynki?? Ja uwielbiam:) Ciasto mandarynkowe robiłam pierwszy raz i wyszło naprawdę bardzo dobre. Puszyste, wilgotne i aromatyczne:) Polewa czekoladowo troszkę dominowała nad smakiem całości ale mimo to polecam wypróbować:)
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 40 g oleju
- 2 jajka
- 3 małe mandarynki
- otarta skórka z połowy mandarynki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mandarynki obieramy, wyciągamy pestki i rozdrabniamy blenderem. Jajka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, ekstrakt waniliowy, otartą skórkę z mandarynki i zmiksowane mandarynki. Masę wylewamy do formy do tarty lub tortownicy o średnicy ok
24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Studzimy.
24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Studzimy.
- 100 g śmietanki 30%
- 120 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Czekoladę połamaną na kawałki topimy w kąpieli wodnej razem z masłem i śmietanką. Często mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Polewę wylewamy na wystudzone ciasto i schładzamy w lodówce.
Smacznego:)
Od dawna chodzi za mną wypiek z mandarynką, chyba padnie na Twój!:))
OdpowiedzUsuńWygląda tak słonecznie :) Prawie jak moja dzisiejsza tarta cytrynowa!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agata
Ma cudowny, słoneczny kolor, podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuń