- 6 tortilli
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 papryki
- 1 świeży ogórek
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 4 łyżki oliwy
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub wąskie paski, posypujemy solą. pieprzem, miętą, dodajemy oliwę i
marynujemy przez całą noc. Po takim czasie mięso bardzo ładnie
przejdzie wszystkimi smakami przypraw.
Na następny dzień smażymy mięso na patelni.Gdy mięso jest gotowe dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną kukurydzę i odrobinę wody. Podsmażamy jeszcze 5 minut. Pomidora, ogórka i paprykę kroimy w odpowiadające nam wielkością kawałki, a kapustę pekińską siekamy.
Tortille zwijamy w tutki i końcówkę zawijamy folią aluminiową (taką tortillę można jeść bez użycia sztućców). Do
środka wkładamy na przemian trochę mięsa i
warzyw. Gotowe tortille układamy na blaszce z piekarnika i
podgrzewamy w temperaturze 180 stopni przez około 5 minut.
Do polania polecam sos hamburgerowy (3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchup'u i 1 łyżkę musztardy dijon)
Smacznego !
Miętowy kurczak brzmi niezwykle smacznie!
OdpowiedzUsuń