Sezon na dynię trwa więc przedstawiam koleje smakołyki z dynią w roli głównej! Polecam spróbować :)
- 700 g upieczonej dyni ( jedna mała w całości )
- 1 marchewka
- 1 cebula
- łyżka imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 kostki rosołowe
- 1/2 łyżeczki szafranu ( opcjonalnie )
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki gęstej śmietany i śmietana do ozdobienia
- natka pietruszki
Pieczenie dyni:
Umytą dynię kroimy na spore kawałki i usuwamy pestki. Układamy na
brytfance i skropiamy olejem. Pieczemy do miękkości w temperaturze 170 stopni. Taką upieczoną dynię łatwo obrać ze skórki . Wystarczy
łyżką wydrążyć i mamy bazę do zupy. Gdy mamy dużo dyni , taką upieczoną
można zamrozić i rozgrzewać się pikantną zupką całą zimę .
Przygotowanie zupy:
Przygotowanie zupy:
Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle i dodajemy rozdrobnioną marchewkę. Dolewamy około 500 ml wody i gotujemy 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki i
gotujemy 20 minut. Zupę miksujemy z dwoma łyżkami śmietany :)
Smacznego !!
Smacznego !!
O tak, cudowna zupa krem z dyni! :-)
OdpowiedzUsuńWszelkie kremy - uwielbiam! Dynię - również. Więc jak dla mnie - wyśmienite danie:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!