25.09.2012

Kora orzechowa



Ciasta orzechowe:
  • 10 białek 
  • 200 gram cukru
  • 4 żółtka
  • 100 gram orzechów włoskich mielonych
  • 100 gram orzechów włoskich siekanych
  • 100 gram kokosu
  • 100 gram rodzynek
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dwie blaszki o wymiarach ok 36x20 wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec dodajemy bakalie wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i przelewamy do przygotowanych blaszek. Każde ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 20- 25 min (do tzw. suchego patyczka).

Krem:
  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 300 gram masła
Sok z brzoskwiń i 1/4 szklanki wody wlewamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy 3 łyżki cukru i zagotowujemy. W 3/4 szklanki wody dokładnie rozprowadzamy 5 żółtek, 2 budynie śmietankowe i 1 łyżkę mąki pszennej. Wlewamy do gotującego się soku cały czas energicznie mieszając. Zagotowujemy i całkowicie studzimy. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostudzony krem cały czas ucierając. 

Ponadto:
  • 2 opakowania delicji pomarańczowych
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka odsączonych brzoskwiń
  • 1/2 szklanki wódki do nasączenia delicji
Wykonanie ciasta:
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Brzoskwinie kroimy na mniejsze części. Na pierwsze ciasto bakaliowe wykładamy połowę kremu. Układamy ciastka delicje namoczone w wódce, lekko dociskamy. Wykładamy resztę masy, odkładając kilka łyżek. Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy cienko resztą kremu. Na wierzchu układamy brzoskwinie i zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Smacznego:)



8 komentarzy: