Mięso:
- 1,5 kg karkówki
- 1,5 łyżeczki soli zmiękczającej
- 3 ząbki czosnku granulowanego
- łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka chilli
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka bazyli
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka szałwi
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka mięty
- 3 liście laurowe
- 10 łyżek oleju
Wszystkie przyprawy mieszam z olejem i smarujemy nim całe mięso, które później wkładamy w folię i odkładamy do lodówki na około 12 godzin. Następnie przekładamy mięso do rękawa foliowego i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około godzinę 20 minut.
Sos koperkowy:
- pęczek koperku
- 2 gotowe opakowania sosu pieczeniowego jasnego
Sos robimy wg instrukcji na opakowaniu i dodajemy do niego pęczek koperku :)
Osobiście serwuję tą karkówkę z ryżem i wszystko polewam sosem koperkowym. Dobrze pasuje do niej sałatka letnia lub buraczki ćwikłowe :) Najważniejsze jest niej dla mnie to,że nie jest sucha po upieczeniu ;)
Smacznego :)
Pychota !!!
OdpowiedzUsuńKasiu pyszne mięsko zrobiłaś, w takich przyprawach musi być przepyszne ! :)
OdpowiedzUsuń