27.08.2012

Muffinki z jeżynami


Składniki na 10 sztuk babeczek
  • 190 gram mąki
  • 100 gram cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gram masła
  • 160 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 150 gram świeżych jeżyn (lub mrożonych)
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajko). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grudkowate. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do połowy wysokości. Na wierzch każdego muffinka wsypujemy pełną łyżkę jeżyn. Pieczemy  w temperaturze 180 st, ok 20-25 minut.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. :) Uwielbiam jeżyny, ale w tym roku ich jeszcze nie jadłam. Chętnie zaliczyłabym pierwszy kontakt z nimi w takich babeczkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite te Twoje babeczki, a jeżyny uwielbiam, choć muffinek z nimi jeszcze nigdy nie piekłam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jezyny uwielbiam, kojarza mi sie z wakacjami na wsi :-) babcia zawsze miala ich duzo przed domem!
    babeczki z nimi musza byc wyjatkowo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i wspaniale się prezentują :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygladaja smacznie ^^

    OdpowiedzUsuń