Kruche ciasto:
- 250 gram mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 gram zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok 30 cm i nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10 min, aż ciasto zarumieni się na złoto. Studzimy.
Krem kokosowy:
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 250 ml śmietanki kremówki 30- 36%
- 140 gram cukru
- 3 żółtka
- 50 gram mąki pszennej
- 100 gram wiórków kokosowych
Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę i mleko kokosowe. Podgrzewamy aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia. W misce ucieramy żółtka z cukrem, dosypujemy mąkę i dalej ucieramy. Cały czas ucierając, wlewamy masę kokosową i miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Masę przelewamy do garnka, zagotowujemy cały czas mieszając aż masa będzie gęsta. Ściągamy z ognia i studzimy. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe (ja wcześniej rozdrabniam je w młynku do kawy, żeby masa była bardziej gładka) i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na upieczone ciasto i schładzamy w lodówce.
Ponadto:
- ok 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% do dekoracji
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 fix do śmietany
- kandyzowane wiśnie do dekoracji
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix. Wierzch tarty dekorujemy bitą śmietaną i kandyzowanymi wiśniami.
Ale narobiłaś Basiu smak :) Uwielbiam takie ciacha, jeszcze w dodatku z kremem kokosowym :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie ! Wspaniała tarta z pysznym kremem :) Uwielbiam tarty w każdej postaci, na słodko i na słono ! Wspaniała :)
OdpowiedzUsuń