13.12.2020

Wędlina domowa- schab pieczony

Święta zbliżają się bardzo szybko. Pomysły na dania na wigilijny stół kręcą się w głowach, podobnie jak myśli o tym, co zaserwować w pierwszy i drugi dzień Świąt. Ja stawiam na domowe wyroby. Dlatego w formie testowej szykuję już od kilku dni różnego rodzaju mięsa, które zastąpią mi "sklepowe" wędliny. Dzisiaj proponuję schab pieczony, a w najbliższych dniach spróbuję zrobić schab w szynkowarze. Tym przepisem (jeżeli wszystko wyjdzie jak należy !) również się z Wami podzielę.

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego surowego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 3 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oleju 

Mięso myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wszystkie przyprawy, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy w misce. Osuszony schab nakłuwamy długą wykałaczką w kilkunastu miejscach, a następnie dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 24h (najlepiej 48h). Po tym czasie schab przekładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 h 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia. Wędlinę najlepiej kroi się całkowicie wystudzoną. Tak przygotowany schab możemy przechowywać w lodówce kilka dni i gwarantuję, że nic mu się nie stanie :) Polecam gorąco !!!

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz